Historisch Veurne


Het laatste weekend van de paasvakantie word je tijdens Historisch Veurne ondergedompeld in historische sferen. Tijdens theaterwandelingen en tal van activiteiten maak je kennis met de volkse geschiedenis van

Veurne.
In 2025 trekt Historisch Veurne 
naar Houtem.

Tijdens theaterwandelingen maak je kennis met het verleden van onze stad. De verhalen zijn een mix van fictie

met feiten en anekdotes uit de geschiedenis van de Houtem. Tijdens de 4 theaterscènes keer je werkelijk terug in de tijd: de drooglegging van De Moeren in de jaren 1600, de pastorie in 1617 en Houtem in WOI.

De theaterwandelingen gaan door op 19 april om: 10u00, 11u30, 14u00, 15u30, 17u00, en duren telkens +/- 60 minuten.

Voor de wandeling betaal je 9 euro. Kinderen onder 12 jaar kunnen gratis mee, maar je betaalt voor een stoel. Neem je je kind op schoot, dan kan het dus gratis deelnemen.

Een retrokoers palmt de straten van Houtem in, op een éénmalig dorpsplein kan je genieten van livemuziek, een ambachtelijk marktje, re-enactments van WOI en zoveel meer!

Meer info: Visit Veurne, Grote Markt 29, 8630 Veurne, tel. 058/ 33 55 31; infotoerisme@veurne.be

 


Dinsdag 14 januari 2025 voorstelling boek "De Nieuwe Orde aan de Westkust tijdens de Duitse bezetting in WO II’" van Marc Vanden Bussche. 


Het college van burgemeester en schepenen van Stad Veurne heeft het genoegen u uit te nodigen op de boekvoorstelling van ‘De Nieuwe Orde aan de Westkust tijdens de Duitse bezetting in WO II’ van Marc Vanden Bussche op dinsdag 14 januari 2025 om 19 uur in de theaterzaal van StAPwest (Suikerplein 1, Veurne)

 

Programma

 

  • Re-enactment door Luc Leye alias Hendrik Geeraert
  • Voorleesfragmenten door Frieda Vanslembrouck en Ariane Vyvey
  • Optreden door koor Kvinna olv Sarah Decadt 
  • Voorstelling van het boek door auteur Marc Vanden Bussche
  • Overhandiging van exemplaren van het boek
  • Korte plechtigheid ‘herdenking slachtoffers WOII en 80 jaar Bevrijding’
  • Muzikale intermezzo’s door Glenn Degeselle
  • Receptie aangeboden door Stad Veurne

 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 9 januari via www.koksijde.be/boekvoorstelling-veurne.   

 

U kunt het boek ter plaatse aankopen voor 30 euro en laten signeren door de auteur.

 

Over het boek

 

Marc Vanden Bussche, oud-burgemeester van Koksijde, brengt met zijn nieuwste boek ‘De Nieuwe Orde aan de Westkust tijdens de Duitse bezetting in WO II’ een fascinerend en aangrijpend verhaal over de bezetting in onze streek. Dit boek biedt een diepgaand inzicht in hoe de Nieuwe Orde de bevolking in haar greep hield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Marc Vanden Bussche beschrijft hoe gemeenteraden werden afgeschaft en aanhangers van de bezetter de macht overnamen. Dit zorgde voor groot wantrouwen en angst bij de lokale bevolking. Mensen hielden hun adem in wanneer op straat de hakken van gelaarsde soldaten weergalmden. Nog erger was het wanneer hard op de voordeur werd gebonkt. Dreunen die dikwijls de voorbode waren van een aanhouding en deportatie zonder proces …

 

In het boek worden belangrijke momenten en gebeurtenissen nauwkeurig gedocumenteerd, van de bevrijding door de geallieerden tot de vergelding tegen collaborateurs. Kortom: het boek is een onmisbare uitgave voor iedereen die meer wil weten over de impact van WO II op onze regio.

 


De Karolingen en hun erfenis


Na de succesvolle lezingreeks over de Merovingen in 2022, organiseert het Abdijmuseum Ter Duinen in samenwerking met de vzw Familiares en de vrienden van het Abdijmuseum, een nieuwe lezingenreeks. Het thema van deze reeks is: ‘De Karolingen en hun erfenis’.

De reeks telt vijf lezingen, waarbij vijf verschillende sprekers een specifiek facet belichten van het maatschappelijke leven in die periode, alsook de impact ervan op latere ontwikkelingen.

 

02.02.2025 – Grondbezit en vrijheid in onze gewesten tijdens de vroege middeleeuwen – Prof. Dr. Em. George Declercq (VUB)

 

16.02.2025 – Mistige herinneringen en ambigue werkelijkheden: het vroegmiddeleeuwse kloosterwezen in de Lage Landen. – Prof. Dr. Steven Vanderputten (UGent)

 

16.03.2025 – Godeliph, Garembert en de anderen. Heiligen en hagiografen in middeleeuws Vlaanderen (10de -12de eeuw) – Prof. Dr. Jeroen Deploige (UGent)

 

30.03.2025 – Karolingische knooppunten: vroegmiddeleeuwse maritieme handelsplaatsen in het Noordzeegebied. – Prof. Dr. Pieterjan Deckers (KULeuven)

 

27.04.2025 – De evolutie van aardewerkproductie in middeleeuws Vlaanderen vanaf de Karolingische periode: op zoek naar culturele invloeden en technologie transfers. – Dr. Koen De Groote (Agentschap Onroerend Erfgoed)

 

Voor alle info per lezing, alsook de praktische info m.b.t. aanvang, locatie en inschrijving kan je terecht op onze website:  https://www.tenduinen.be/nl/lezingenreeks-de-karolingen-en-hun-erfenis

 


Zaterdag 9 november 2024 - Boekvoorstelling Pachtboeren en Duinheren



Dat de Duinenabdij in onze regio in de middeleeuwen een grootgrondbezitter was, is een open deur intrappen. Maar ook na 1500 bleef de abdij belangrijk voor de Koksijdse regio. Dat bezit wordt nu behandeld in een nieuwe studie, waaraan jaren gewerkt is. Historicus Jan Van Acker (Abdijmuseum Ten Duinen) bundelt een waar huzarenwerk in deze prachtige publicatie van liefst 720 p. Rijk geïllustreerd met originele nooit eerder gepubliceerde illustraties als archiefmateriaal, kaarten en grafieken en foto's. Pachtboeren en Duinheren. De uithoven van de Duinenabdij (1550-1800) is een publicatie van de gemeente Koksijde i.s.m. uitgeverij De Boekenmaker.


Uit HLN van 11 juli 2024

Pleitbezorger natuurbehoud Peter Bossu slaat en zalft in nieuwe publicatie: “Natuur en landbouw mogen niet elk op hun planeet werken”

Diksmuidenaar Peter Bossu (59) zet zich al veertig jaar in voor het natuurbehoud en schrok toen landbouwers actie voerden tegen het stikstofbeleid en bij uitbreiding tegen het natuurbeleid. Hij vindt de tijd rijp om zijn nieuwste publicatie ‘Waar er nog ruimte voor is’ voor te stellen, waarin hij de problemen aan de kaak stelt en ook met voorstellen komt. Hij neemt daarbij geen blad voor de mond.

Gudrun Steen 11-07-24, 10:23 Laatste update: 11-07-24, 12:00


Een bijdrage tot de geschiedenis van Reninge -  

deel 1 door Joël Snick



  • In een eerste deel wordt de structuur van Reninge voor 1795 behandeld. Het dorp was samengesteld uit enkele heerlijkheden en één district, een structuur die ook in andere dorpen terug kan gevonden worden. Op kaart worden de grenzen van elk onderdeel aangegeven, wordt ieders oppervlakte ontdekt en wordt de financiële inbreng van ieder onderdeel in het geheel duidelijk gemaakt evenals de activiteiten van de bevolking. Met de Franse Revolutie komt aan deze structuur een einde.  
  • In het tweede deel wordt brandhout gemaakt van de wijdverspreide mening dat Lodewijk XIV aan de basis ligt van ‘XIIII’, dat op de voorgevel van het kasteel voorkomt. Tegelijk wordt een verrassend alternatief geformuleerd, dat aantoont dat  ‘XIIII’ een heel andere en zinvolle betekenis heeft. Dit brengt ons bij de familie Gand-Vilain, die ook de heren (later de prinsen) van Izegem leverde. Door aankoop in 1555 komen belangrijke delen van Reninge in handen van deze familie waar de ’nieuwe heren’ van Reninge uit voortkomen. Zij worden een na een besproken. Zij verbleven niet in Reninge, maar hadden zich vooral in Frankrijk gevestigd, zelfs tot in Versailles! Een zeldzame keer kwamen ze op bezoek, zoals  op 12 juni 1768, een visite die in de literatuur tot nu nergens wordt vermeld en blijkbaar alleen in het archief van Reninge  is terug te vinden. Meteen worden de ‘oude’ heren van Reninge (tussen 1116 en 1555) vermeld.
  • Een derde onderwerp betreft de omvang en betekenis van het patrimonium van de heren van Reninge, tevens prinsen van Izegem. Waar vinden we hun eigen-dommen? Waar en hoe oefenen zij hun macht uit? Uit de aankoop  blijkt dat Reninge winstgevend was  en de heren wilden het natuurlijk zo houden!                                                                             
  • Met de Franse Revolutie breekt een nieuw tijdperk aan. Elisabeth Pauline de Gand, laatste vrouwe van Reninge, wordt in 1794 onthoofd in Parijs. Zij sterft onder de guillotine. Ondanks veel problemen komen haar bezittingen terecht bij haar dochter, getrouwd met de hertog van Arenberg. Zo komen de 38 eigendommen in Reninge  in 1812 terecht in het patrimonium van Arenberg en worden in 1829 en 1841 verkocht. Deze verkopingen worden besproken.
Het werk telt 157 blz.,A4-formaat en kost 25 € (+8 € verzendingskosten).  Het is niet verkrijgbaar in de boekhandel, maar alleen bij de auteur snick@telenet.be met rekeningnummer  BE57 0001 1117 5235.

Heksenjacht Dick Harrison


In dit onlangs verschenen boek  beschrijft de Zweedse historicus Dick Harrison de grote heksenprocessen en hekserijvervolgingen in Europa sinds de oudheid. Daarbij heeft hij extra aandacht voor de vervolgingen in West-Europa in de 16e en 17e eeuw, en ondermeer deze te Nieuwpoort