zondag 27 oktober 2024 bezoek Expo Vigor Bouquet
Onze leden werden door Johan Termote rondgeleid in het Stad- en Landshuis van Veurne in de tentoonstelling over de werken van de barokke Veurnse Vlaamse meester, Vigor Bouquet uit de 17de eeuw.
De expo maakt onderdeel uit van het themajaar 2024: '400 jaar Landshuis'. Vigor Boucquet (1618/19-1677) zag immers heel wat kenmerkende Veurnse gebouwen gerealiseerd worden tijdens zijn leven, waaronder ook de voltooiing van het Stad- en Landshuis. Hij hanteerde een barokke kunststijl, waarin hij voornamelijk opdracht tot diverse godsdienstige taferelen voltooide, alsook enkele portretten. Zijn werken kan je bewonderen in heel wat grote internationale musea, of iets dichterbij in verschillende kerken (Nieuwpoort, Lo, Veurne...). Met deze overzichtstentoonstelling werden voor het eerst een groot aantal van zijn werken samen gebracht.
Wandeling door Reninge-dorp op zondag 16 juni 2024
o.l.v. Lieve Van Wilderode
Klein en fijn ligt Reninge binnen de streek die Sanderus als “De bloem van Vlaanderen” omschreef.
Er valt hier heel wat te aanschouwen: het middeleeuws kasteel, de kerk “de kathedraal van de IJzer” genoemd, de gebouwen binnen het mooie, geklasseerde dorpsgezicht.
En er valt ook heel wat te vertellen over het landschap, de geschiedenis, WOI met niet alleen het frontverhaal, maar belangrijker nog de heropbouw nadien. Om te eindigen met de naarstige mensen en het leven van nu.
Ook genieters komen hier aan hun trekken: Reninge is dé plaats om te proeven van heerlijke streekproducten: ijs, kaas, ambachtelijk gebrouwen bier …
Jaarlijkse uitstap 11 juni 2024 naar Dendermonde
In de voormiddag hebben we de stad verkend via een wandeling met o.a. bezoek aan het stadhuis met Belfort, Onze-Lieve- Vrouwekerk en Sint-Alexiusbegijnhof.
's namiddags was er een geleid bezoek aan het Jazz Centrum Vlaanderen (met klein optreden)
Dit centrum is toch wel uniek, enerzijds door de locatie en anderzijds door de wereldsterren als Ray Charles, Jerry-Lee Lewis en BB King die ooit een bezoek brachten aan het New Orleans aan de Schelde.
Zowel het Jazz Centrum Vlaanderen als de bunker van Honky Tonk Jazz Club maken deel uit van een site van geschiedkundig belang.
Zaterdag 18 en 25 mei 2024
Bijscholing Sint-Niklaaskerk te Veurne door Johan Termote.
In samenwerking met de Toeristische Dienst Veurne en de Kerkfabriek van Sint- Niklaas organiseerde de Gidsenkring Westhoek o.l.v Johan Termote, voorzitter Gidsenkring Westhoek, een bijscholingscursus omtrent de Sint-Niklaaskerk van Veurne
Deze ging door in de Toeristische Dienst van Veurne op zaterdagvoormiddagen van 18 en 25 mei 2024 van 9u tot 11u30.
Vrijdag 3 mei 2024 - Bezoek museum Cabour
By Paul Hermans - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org
Onder leiding van twee collega-gidsen Filip en Riet brachten we een bezoek aan het oorlogsmuseum en wandelden we terug naar het verleden in de Cabourduinen of de fossiele duinen van Adinkerke. Dit is één van de best bewaarde duinengebieden van Noord-Europa. Sommige delen van dit duinengebied zijn...hou je vast...al 5000 jaar oud! Tijdens deze wandeling brachten we een uniek bezoek aan twee oorlogsbunkers (WO I en II) en aan de waterput 1917. Onze gidsen, twee experten ter zake, vertelden ons tal van boeiende wist-je-datjes over de geschiedenis en nog veel meer over dit unieke gebied.
“De begijnen, een Europees verhaal”
Op 10 september 2023 organiseerde onze gidsenkring samen met De Lovie vzw de open monumentendag in het volledig vernieuwde Begijnhof van Diksmuide.
In de voormiddag waren er 3 wandelingen waarbij gidsen van onze kring de historische context van de begijnenbeweging hebben toegelicht en gidsen van De Lovie vzw de huidige sociale functie.
Na de wandelingen bood de Lovie vzw een drankje aan in de tuin.
Om 14 u vond in de kapel van het Begijnhof een lezing plaatsvinden door de heer Paul Marchal, auteur van het boek “De begijnen, een Europees verhaal”
8 juni 2023 treinreis naar Mechelen
In de voormiddag bezochten we met een gids de kazerne Dossin waar we rondgeleid werden in de permanente expo waar de geschiedenis van de Dossinkazerne en de holocaust centraal staan.
Nadien was er nog een kort bezoek mogelijk aan het memoriaal. Dit bevat persoonlijke verhalen van gedeporteerden, unieke documenten en foto's.
Nadien ontdekten we het barokke Predikheren klooster uit de 17e eeuw met een rijke geschiedenis die vandaag na een grondige restauratie ingericht is als bibliotheek.
In de namiddag was de Koninklijke manufactuur De Wit aan de beurt. Onder leiding van een gids bezochten we het unieke historisch kader van de 15de-eeuwse refuge van de abdij van Tongerlo, de thuisbasis van manufactuur De Wit. We leerden er de boeiende wereld van de wandtapijtkunst: geschiedenis, techniek, weefdemo, conservatieproces....kennen.
Ook het historisch pand en de tuin kregen de nodige aandacht.
Zaterdag 14 januari 2023 - Algemene vergadering leden
Gidsenkring Westhoek
De algemene vergadering van de Gidsenkring Westhoek vond plaats in de zaal Verbanck in de Stedelijke Vismijn te Nieuwpoort
Er werd gestart met een geleide rondleiding van de Vismijn.
Om 12 u werd dan de jaarlijkse algemene vergadering gehouden met het bestuur en een dertigtal gidsen.
Afgesloten werd er met een drankje aangeboden door het stadsbestuur van Nieuwpoort.
Powerpoint presentatie getoond en besproken tijdens de algemene vergadering.
Rondleiding - Donderdag 17 november 2022 - Ten Bogaerde
Gegidste rondleiding o.l.v. Huguette Deck in Ten Bogaerde Koksijde over de tijdelijke tentoonstelling 'Come fly with me' van Panamarenko en een overzicht van het werk van George Grard in het Kunstencentrum in Koksijde, uitleg over het ontstaan van de brouwerij en het bier Sint-Idesbald, gevolgd door een gezellig samenzijn in de Brasserie.
14 Juni 2022 - Daguitstap naar de Clairmarais.
De Clairmarais is een moerassig gebied waarbij akkers gescheiden zijn door watergangen. Het vervoermiddel zijn platte schuiten of les bachoves. De Clairmarais bevatten vooral groentenpercelen waar bloemkolen zeer succesvol groeien door de vele kalkfosfaten die in het water aanwezig zijn. Heden is de streek beschermd en maakt deel uit van "le Parc naturel régional des Caps et marais d'Opale"
In de voormiddag bezochten we
- " les faiseurs de bateaux "
De laatste bootmakers van Saint - Omer. We kregen een uiteenzetting over de bouw van escudes, bacoves...., traditionele eiken boten, ooit gebruikt door de tuiniers van de Audomarais.
Daarna een
- rondleiding doorheen de drijvende groententuin van Frankrijk
Aan boord van een "escute" onder leiding van een gids ontdekten we de moerassen van de Audomarais.en en de wijk Lyzel, vergelijkbaar met een klein Venetie van het noorden met zijn pittoreske huizen en typisch kleine bruggen en om te eindigen door een doolhof van de vele watergangen, het moeras waar de de landbouw zich in de negentiende eeuw ontwikkelde.We kregen ondertussen uitleg over de cultivatie van het moeras, de kweek van groenten, de fauna en flora ...
Voor het middagmaal deden we de "auberge de Booneghem" aan.
In de Namiddag
- bezoek aan Arc, wereldreferentie in de kunst van het servies en glas.
na een korte videovoorstelling kregen we een rondleiding in de fabriek met gids en een uitleg over het productieproces van basisproduct tot eindproduct.
Bijscholing O-L-V. kerk Wulveringem 14 mei 2022.
In de voormiddag volgden 13 leden van Gidsenkring Westhoek in het koetshuis van het kasteel Beauvoorde een presentatie van voorzitter Johan over Wulveringem en de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw- Hemelvaart.
Na de uiteenzetting bezochten ze de kerk en de omgeving. Ze liepen er even rond, bewonderden de bouwfasen en het kerkhof en ontdekten nadien het interieur.
2 april -Daguitstap Pajottenland 2022
De dag start aan de Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede voor een eerste rondleiding door [molen]gids Jan.
Na het middagmaal trokken we naar de Zuunbeek vallei waar we onder leiding van gids Geert het hermeanderingsproject en het natuurreservaat Volsembroek bezochten.
Om deze prachtige dag af te sluiten werden we verwacht in het restaurant ‘De Koetsier’, gelegen in het gemeentelijk Colomapark van Sint-Pieters-Leeuw.
Voor een gedetailleerd verslag van de daguitstap zie Tussenwijsje 2022 nr.138.
12 maart 2022 - Bijscholing Sint Walburga kerk.
De Walburgakerk is ongetwijfeld het belangrijkste monument die de stad Veurne rijk is. Het is één van de vroegste kerken opgetrokken in baksteen naar model van de grote Franse kathedralen. De kerk herbergt ook een schitterend en gevarieerd meubilair.
In samenwerking met de Toeristische Dienst Veurne en de Kerkfabriek van Sint- Walburga organiseerde de Gidsenkring Westhoek een bijscholingscursus omtrent de Walburgakerk van Veurne. Aanleiding vormt de opmaak van het beheersplan van de kerk, die talrijke nieuwe gegevens omtrent het gebouw en zijn meubilair aan het licht bracht.
De cursus werd gegeven door onze voorzitter Johan Termote.
- Op zaterdag 20 november gaf hij een lezing met als items de H.Walburga en de relieken, de kerk in de stadsontwikkeling van Veurne, de bouwgeschiedenis van de kerk en het merkwaardige meubilair.
- Op 12 maart 2022 nam hij ons mee voor een rondleiding in de St Walburga kerk.
Meer dan 20 gidsen hebben deze bijscholing bijgewoond. Kijk ook eens in ons fotoalbum
5 maart 2022 "Work in progress"
Het Veurnse kunstdepot is een verborgen schatkist...
Sinds een tweetal jaar loopt het plan om de inhoud van dit depot te inventariseren en te behoeden voor verder verval. Onder leiding van een ervaren restaurateur werken enkele vrijwilligers regelmatig stap voor stap verder aan dit waardevol project. Tijdens een korte uiteenzetting en rondleiding gaven Brigitte Boeve en Greet Lippens ons een inkijk in dit werk achter de schermen. Verschillende soorten objecten, materialen en technieken kwamen aan bod.
De inhoud van het depot is een weerspiegeling van de geschiedenis van de stad en toont dit via het werk van haar kunstenaars. Het geeft ook zicht op de kwetsbaarheid van ons patrimonium en de vraag rijst hoe we hiermee het best kunnen omgaan. Zoals de titel laat vermoeden, is het werk niet àf, de tentoonstelling is dat evenmin, het is ‘work in progress’.Net daarom wordt het wellicht een boeiend moment om in dialoog te gaan met de kunst én met elkaar!
Voor een uitgebreid verslag zie tussenwijsje 137